Nieuwe behandeling van goedaardige schildklierknobbels Albert Schweitzer ziekenhuis

Albert Schweitzer Ziekenhuis locatie Dordwijk

In januari zijn Interne Geneeskunde en Interventieradiologie gestart met een nieuwe techniek om goedaardige schildklierknobbels te behandelen, de radiofrequente ablatie (RFA). Deze behandeling brengt minder negatieve gevolgen met zich mee en patiënten kunnen sneller naar huis.

Ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking heeft één of meer schildklierknobbels. Meestal zijn deze knobbels klein en veroorzaken ze geen klachten. Soms zijn de knobbels groter en veroorzaken ze hinder voor de patiënt door bijvoorbeeld druk op de luchtpijp.

Goedaardige knobbels
Er bestaan verschillende behandelmogelijkheden voor schildklierknobbels. Naast de behandeling met radioactief jodium of een operatie is RFA een van de behandelmogelijkheden. RFA wordt vooral ingezet bij goedaardige schildklierknobbels tussen ongeveer 2 en 5 cm groot die hinderlijke klachten veroorzaken.

De behandeling
Als de patiënt in overleg gekozen heeft voor RFA, dan wordt de behandeling uitgevoerd door de interventieradioloog. De behandeling vindt plaats onder een plaatselijke verdoving. Vervolgens wordt een naald in de schildklierknobbel geprikt. Door lichte stroom via de naald te laten lopen, wordt de knobbel verwarmd, waardoor deze krimpt en daardoor geen klachten meer geeft.

De patiënten hoeven zo geen operatie te ondergaan, lopen weinig kans op stembandproblemen, krijgen geen langzaam werkende schildklier, hebben geen blijvend litteken in de hals en herstellen sneller. Patiënten gaan dezelfde dag nog naar huis!

Bron: asz.nl

Contact

Deze website van MML-Medical geeft u meer informatie over RFA van de schildklier en geeft u tevens de ziekenhuizen waar deze behandeling wordt uitgevoerd. Deze website is opgesteld in samenwerking met de endocrinologen en radiologen die de behandeling aanbieden en uitvoeren.

Heeft u vragen? Of wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.

U kunt hiervoor het contactformulier invullen of mailen naar info@schildklierknobbel.nl

Stel een vraag

Delen

Privacystatement          © Schildklierknobbel