Voorgeschiedenis RFA

Radiofrequente Ablatie (RFA)

Radiofrequente Ablatie (RFA) is een techniek waarmee weefsel door middel van verhitting (goedaardige) tumoren behandeld kunnen worden. De verhitting gebeurt met behulp van hoogfrequente radiogolven. Deze techniek wordt inmiddels al voor vele soorten tumoren toegepast in bijvoorbeeld de lever, de nieren en het bot. Nieuw in Nederland is de toepassing van RFA in de schildklier. De behandeling is in 2015 voor het eerst in Nederland geintroduceerd, in ziekenhuis Rijnstate te Arnhem.
In juni 2002 werd de eerste RFA behandeling uitgevoerd in Zuid-Korea door Professor J.H Baek M.D.. Inmiddels zijn we 17 jaar verder, en heeft Professor Baek de techniek verder verfijnd samen met de fabrikant STARmed. De fabrikant heeft speciale apparatuur en naalden ontwikkeld voor deze behandeling.

De behandeling wordt uitgevoerd middels de zgn. “moving shot techniek”. Dit betekent dat de naald wordt ingebracht en de ablatie (verhitting) wordt gedaan tijdens het terug trekken van de naald. Door deze techniek te gebruiken in combinatie met ecchografie kan door de radioloog precies gezien worden, waar het gezonde weefsel zit. Hierdoor kan op een veilige manier een RFA worden gedaan en gezond weefsel worden gespaard.
Er zijn met de techniek van Professor Baek over de hele wereld inmiddels vele duizenden patiënten succesvol behandeld. Ook zijn er meerdere studies gepubliceerd over deze behandeling en zijn de resultaten van behandeling besproken op internationale congressen. Vanwege de aangetoonde effectiviteit en de lage kans op complicaties, is de techniek nu ook in Nederland beschikbaar in gespecialiseerde schildkliercentra. Op deze website ziet u in welke centra in Nederland deze techniek beschikbaar is.

Veiligheid van RFA

De complicaties van de RFA behandeling van de schildklier zijn goed onderzocht. Er is slechts een hele kleine kans dat er een complicatie optreedt. Als er al een complicatie optreedt, dan is deze bovendien vrijwel altijd van voorbijgaande aard zonder dat deze een ingrijpende medische behandeling behoeft. Uw endocrinoloog kan u hierover uitvoerig informeren.

Radiofrequente ablatie

Contact

Heeft u vragen? Of wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.

U kunt hiervoor het contactformulier invullen of mailen naar info@schildklierknobbel.nl

Stel een vraag

Versturen

Delen

© Schildklierknobbel