RFA behandeling

Mensen met een schildklierknobbel die aanleiding tot klachten geeft komen meestal in aanmerking voor een behandeling, en als aangetoond is dat de knobbel goedaardig is dan is radiofrequente ablatie (RFA) een optie. Er zijn twee soorten noduli: de “cysteuze” nodus en de “solide” nodus. De cysteuze nodus is een met vloeistof gevulde knobbel. Deze komt niet in aanmerking voor RFA maar kan wel behandeld worden met Ethanol ablatie (EA) in sommige ziekenhuizen. De solide nodus bestaat grotendeels uit schildkliercellen. Dit type nodus is zeer geschikt voor RFA behandeling wanneer is aangetoond dat het gaat om goedaardig weefsel, en de nodus groter  is dan 2 cm  maar niet groter dan 5 cm.

Voorbeeld van de behandeling met RFA van een schildklierknobbel.

De RFA behandeling

De behandeling wordt uitgevoerd op de afdeling Radiologie onder leiding van een radioloog en een endocrinoloog. De patiënt wordt plaatselijk verdoofd en hoeft dus NIET onder narcose. Hierna wordt met een speciale naald het te behandelen weefsel licht verwarmd waardoor de cellen kapot gaan en verschrompelen. Met behulp van echo kan de arts precies bepalen welk deel van het aangedane weefsel moet worden behandeld. Het gezonde weefsel blijft intact, waardoor de schildklierfunctie blijft behouden. De techniek die hiervoor toegepast wordt, heet de ‘Moving Shot Technique‘. De animatie hiernaast, laat als voorbeeld zien hoe dit werkt.

Met de RFA behandeling kan de zwelling gemiddeld tot wel 80 procent kleiner gemaakt worden. Dit is meestal genoeg om de klachten te laten verdwijnen. Enkele uren na de behandeling kan de patiënt weer naar huis. De verkleining van de schildklierknobbel treedt niet onmiddellijk op. Het is een proces dat zich in de maanden na de RFA langzaam voltrekt. Door de verwarming van het weefsel in de schildklierknobbel gaan de cellen stuk, en worden de celresten in de maanden daarna door het opruimsysteem van het lichaam geleidelijk verwijderd. Het duurt meestal 6 maanden of meer voordat dit proces volledig is afgerond. Met andere woorden, na ongeveer 6 maanden is de effectiviteit van de behandeling goed te beoordelen. Veel mensen ervaren al na drie maanden een aanmerkelijke vermindering van de klachten. De eindbeoordeling van de behandeling vindt plaats na 1 jaar. Na de RFA behandeling wordt u gecontroleerd met bloedonderzoek om de schildklierfunctie te controleren en met echo onderzoek na 3, 6 en 12 maanden om vast te leggen hoeveel de knobbel kleiner is geworden.

Voordelen van RFA behandeling

De behandeling met RFA biedt een aantal voordelen ten opzichte van een operatie: 

  • Geen lang verblijf in het ziekenhuis (dagbehandeling)
  • Geen narcose nodig (RFA behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving)
  • Geen litteken
  • Vrijwel altijd behoud van de schildklierfunctie (na een operatie is de kans op een wat te traag werkende schildklier ongeveer 30%)

Nadelen van RFA behandeling

  • Tijdelijk Pijn. De meest mensen ervaren de behandeling als weinig pijnlijk. Als er pijn optreedt is dit meestal goed behandelbaar met paracetamol. Soms zijn sterkere pijnstillers nodig. De meeste mensen zijn binnen 3 dagen volledig pijnvrij, vaak al eerder, soms wat langer.
  • Knobbel verdwijnt niet volledig. Bij een operatie wordt de schildklierhelft waarin de knobbel zich bevindt in zijn geheel verwijderd en is de knobbel na de operatie dus helemaal verdwenen. Bij RFA is de knobbel nooit helemaal weg. Bovendien duurt het proces van verschrompeling ongeveer 6 maanden. Daarna is er meestal nog een rest van 20-30% over. Echter, in de meeste gevallen is de mate van verschrompeling zodanig dat de klachten zijn verdwenen. Op dit moment is nog niet bekend of en in welke mate de schildklierrest weer kan gaan uitgroeien. De huidige verwachting is dat als dat gebeurd, dit een langzaam proces zal zijn over vele jaren alvorens een knobbel ontstaat die weer aanleiding tot klachten zou kunnen geven. Een tweede RFA behandeling behoort dan tot de mogelijkheden.

Contact

Deze website van MML-Medical geeft u meer informatie over RFA van de schildklier en geeft u tevens de ziekenhuizen waar deze behandeling wordt uitgevoerd. Deze website is opgesteld in samenwerking met de endocrinologen en radiologen die de behandeling aanbieden en uitvoeren.

Heeft u vragen? Of wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.

U kunt hiervoor het contactformulier invullen of mailen naar info@schildklierknobbel.nl

Stel een vraag

Delen

Privacystatement          © Schildklierknobbel