Rijnstate introduceert nieuwe behandeling

Rijnstate Arnhem

Vanaf nu kunnen patiënten met een gezwel in de schildklier in Rijnstate terecht voor een nieuwe behandeling: radiofrequente ablatie (RFA).

Door middel van de RFA wordt het gezwel verkleind om de klachten te verhelpen. Deze nieuwe behandeling is minder belastend en minder ingrijpend dan een operatie of een behandeling met radioactief jodium. Rijnstate is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland waar deze behandeling plaatsvindt.

Circa 5 procent van de mensen in Nederland heeft een goedaardig gezwel in de schildklier. Meestal is dit zo klein dat het geen klachten geeft en dus niet behandeld hoeft te worden. Grotere gezwellen kunnen wel klachten geven, zoals gevoel van druk op de keel en slikklachten. Tot nu toe werd een dergelijk gezwel verwijderd door middel van een operatie of verkleind met radioactief jodium. Deze beide behandelmethodes zijn echter niet zonder risico. Zowel een operatie als een behandeling met radioactief jodium kan leiden tot een te traag werkende schildklier (hypothyreoidie). Daarnaast kan een operatie soms leiden tot stemproblemen en houdt de patiënt altijd een litteken in de hals.

Radiofrequente ablatie
Radiofrequente ablatie (RFA) is een beduidend minder belastende behandeling voor patiënten met goedaardige gezwellen in de schildklier.

De behandeling wordt uitgevoerd op de afdeling Radiologie onder leiding van een radioloog en een internist. De patiënt wordt plaatselijk verdoofd, waarna met een naald, die dient als stroomgeleider, het weefsel van het gezwel in lichte mate verwarmd wordt waardoor het verschrompelt. Met de echo kan de arts in driedimensioneel beeld precies bepalen welk deel van het aangedane weefsel moet worden behandeld. Het gezonde weefsel blijft intact. Met de behandeling kan de zwelling gemiddeld 50 -80 procent kleiner gemaakt worden. Dit is meestal genoeg om de klachten te laten verdwijnen. Enkele uren na de behandeling kan de patiënt weer naar huis.

Mensen komen voor de RFA in aanmerking als de zwelling groter is dan 2 cm, maar niet groter dan 5 cm. Als de zwelling groter is dan 5 cm is meestal een operatie nodig.

Een van de eerste ziekenhuizen in Nederland
Rijnstate is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland waar deze behandeling plaatsvindt. De artsen van Rijnstate zijn erg enthousiast over de nieuwe behandeling. Internist Hans de Boer zegt: “De nieuwe techniek is ontwikkeld door de firma Starmed. Eind 2014 zijn wij naar Seoel in Zuid-Korea gegaan om daar de behandeltechniek te leren van professor Baek, die de techniek bedacht heeft. Inmiddels hebben we 25 patiënten met RFA behandeld en de meeste patiënten zijn erg tevreden. Bij sommige patiënten was de behandeling niet succesvol, zij zijn alsnog geopereerd. We verwachten de RFA-behandeling in de toekomst jaarlijks 50 tot 100 keer uit te voeren.”

Bron: rijnstate.nl

23-08-2016

Contact

Deze website van MML-Medical geeft u meer informatie over RFA van de schildklier en geeft u tevens de ziekenhuizen waar deze behandeling wordt uitgevoerd. Deze website is opgesteld in samenwerking met de endocrinologen en radiologen die de behandeling aanbieden en uitvoeren.

Heeft u vragen? Of wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.

U kunt hiervoor het contactformulier invullen of mailen naar info@schildklierknobbel.nl

Stel een vraag

Delen

Privacystatement          © Schildklierknobbel